05-01-2019
Op de KinderKompaskaart “Winter” is een tafereel te zien zoals kinderen de winter graag zien: met veel sneeuw en ijs. Een winter zoals die niet meer zo vaak voorkomt bij ons! Voor de een is dit beeld het fijne van de winter: sneeuw en ijs in een verstild en kaal landschap. Voor de ander betekent de winter vooral binnen zijn, lekker warm wegduiken in een dekentje op de bank met de kaarsen aan.
De winter heeft meerdere gezichten. Het is in de natuur het seizoen van de winterslaap, van het opbouwen van nieuwe energie. Dieren en planten bereiden zich voor op de lente die altijd weer gaat komen. De kracht van de natuur zit in dit seizoen in de grond, daar is van alles gaande. Uiterlijk is er rust, innerlijk is er groei.
In de winter word je op jezelf teruggeworpen en kun je iets in jezelf onderzoeken waar je nog niet aan toe bent gekomen of wat nu aandacht vraagt. Als het KinderKompas deze kaart aanwijst dan is het tijd voor bezinning. Je zoekt rust en wilt stil zijn. Misschien zijn er zaken die even met rust gelaten moeten worden. Tijd om even stil te staan.
De lente is begonnen! De dagen lengen merkbaar, voorjaarsbloeiers bloeien, er verschijnen steeds meer tinten groen om ons heen, het geluid van fluitende vogels neemt toe. Maak eens een wandeling buiten waarbij je let op de geluiden om je heen. Wat voor lied zingt een vogel, wat vertelt dit lied? Een oefening die kan helpen bij het onderscheiden van nieuwe geluiden is de volgende. Sta stil op een rustige plek en sluit je ogen. Luister dan naar de geluiden om je heen en tel ieder nieuw geluid dat je hoort. Dit kan een geluid dichtbij of een geluid verder weg zijn. Na het horen van 10 verschillende geluiden open je je ogen weer. Heb je een nieuw geluid gehoord? Hoe klinkt dit nieuwe geluid? Wat vertelt het? De oefening vaker herhalen versterkt de beleving. Luister ze!